Politics  /  January 11, 2011

Schoonheid ontdekt in de Herenstraat

Afgelopen jaar zag je weer in de Herenstraat wat je met inrichting van de openbare ruimte kunt doen. Ineens komt er een ongekende schoonheid van geveltjes en winkelpuien tevoorschijn die voorheen verscholen bleef achter geparkeerd blik en een rommelig straatbeeld.

Het ontwerp komt uit het HIOR: het Handbouw Openbare Ruimte, ooit nog onder aanvoering van Guusje ter Horst ingevoerd. Hiermee werkt de stad al jaren aan een rustig, ruimtelijk en zich repeterend straatbeeld. Niets zo erg als veranderen van straatontwerpen na iedere verkiezingen. Dan wordt het een lapjesdeken. Vandaar dat de PvdA er stevig aan vasthoudt.

Maar de Herenstraat dus. Een tijd was hij afgesloten. Ineens ontstond er een klein culinair paradijsje omdat restaurantjes op zonnige avonden hun tafels op de opengebroken weg zetten. Waarom daar niet mee doorgaan nu de straat er zo prachtig bijligt?

Op een avond van de zomer maar eens een rondje gemaakt in de buurt. We spraken bewoners en ondernemers. Het laatste wat ik had verwacht, was dat veel bewoners lieten weten zo te genieten van de terrasjes. Gezellig en levendig. Hoort er ook een beetje bij. Zolang de straatmuzikanten zich maar inhouden. En de terrassen zo rond klok van elf worden opgebroken. Want de meesten moeten toch weer vroeg uit de veren. En er liggen kinderen te slapen.

Het lijkt me een experimentje waard! Op een zwoele zomeravond, met een graadje of 24 – dus niet iedere avond – gaat de straat dicht voor auto’s. Geen gek gedoe met paaltjes: voorlopig gebruiken we gewoon een hek. Wat mij betreft de enige investering van het stadsdeel. Beetje passend bij de buxus-stijl die al is geïntroduceerd. De tafels gaan naar buiten aan één kant van de straat. Voor fietsers en voetgangers moet het een doorgaande route blijven. Geen versterkte muziek. Gewoon een rustig Amsterdams tafereeltje van een diner op straat in een monumentaal straatje. Andere avonden staan de tafels op de stoep en zijn ondernemers er verantwoordelijk voor dat geluidsoverlast beperkt blijft. Het is niet iedere dag feest. Overdag is het een doorgaande route dus geen enorme uitstallingen op de stoep.

Dagzaken, restaurants, bewoners en stadsdeel hebben één contactpersoon die samen de vinger aan de pols houden. Voor een stukje straatregie zeg maar. Ook voor andere ideeën en klachten. En dan bekijken we na de zomer of het een succes was.