Mijn Bio in Beelden

Lelystad Milsbeek Universiteit van Amsterdam Herengracht
Radio Veronica Rembrandtplein De Balie Boer & Croon
Upstream NCK Pride
Studentenactie NietNix Denktank Prospect John & Ido

Mijn bio in beelden

Geboren in Lelystad, opgegroeid in Noord-Limburg maar al een half leven Amsterdammer. Wat wil je verder weten? Hieronder mijn bio in beelden.

Lelystad

Polderboy

Douaniers in het buitenland kijken me steevast vertwijfeld aan na een blik in mijn paspoort. Geboorteplaats: ‘Zuidelijke IJsselmeerpolders’. We kennen het inmiddels beter als Lelystad. Mijn ouders trokken erheen om te pionieren in de polder. Nadat mijn vader de plaatselijke Boerenleenbank had opgezet en deze fuseerde met de Raiffeisenbank, wisten ze niet hoe gauw ze moesten vertrekken. In het boek van Joris van Casteren kon ik lezen over de jeugd die me bespaard is gebleven.

Van de Milsbèk

Een rivier is een logische en natuurlijke grens van een land. Raar eigenlijk dat er over de Maas nog een reepje Limburg ligt voordat Duitsland begint. Wel precies het reepje waar ik ben opgegroeid. In Milsbeek, ingeklemd tussen Maas, Mookerheide en Reichswald een prachtig stukje Nederland.

Universiteit van Amsterdam

Bij de meeste UvA-studenten gaat het zo: eerst kiezen ze voor de stad, dan pas voor een studierichting. Bij mij was het precies zo. Amsterdam zou het worden. Eerst opgelijnd om geneeskunde te gaan studeren. Maar afgeschrikt door al die witte jassen toch geswitched naar politicologie en communicatiewetenschap. Met al mijn bestuurswerk ernaast deed ik er tien jaar over, maar nam aan het eind wel twee cum laude bullen mee naar huis.

Herengracht

Toen kopen in het centrum onbetaalbaar bleek, besloten mijn vriend en ik een opknappertje te kopen. Na twee jaar schuren en schilderen staat het Rijksmonument er weer prachtig bij. En wat heerlijk om in een rijke geschiedenis te wonen! De familie van Nicolaes Tulp, door Rembrandt vereeuwigd op ‘de Academische les’ waren 400 jaar geleden de eerste bewoners. Tijdens de eerste feministische golf startte hier de eerste school voor vrouwen.

Je bent jong en je wilt wat

Inderdaad: ik was jong en ik wilde wat. Dus de kans om een radio-opleiding te doen bij Radio Veronica, toen nog publieke omroep, greep ik met beide handen aan. Een fantastische journalistieke leerschool met mentoren als Peter Holland, Allard Berends en Rob Trip. Een gekke periode ook: de oude garde was net vertrokken naar RTL Veronique en onder het nieuwe aanstormende talent bruisten ideeën die zouden uitmondden in BNN.

Onder de bomen van het Plein

Voordat ik naar De Balie aan het Leidseplein verhuisde, was het Rembrandtplein mijn domein. Terraslopen bij Le Monde in de weekenden. Waar de barkeepers van het Torbeckeplein en Halve Maansteeg hun avond startten en de acts uit de IT hun nacht beëindigden.

Het debat opzoeken

Vroeger was zeker niet alles beter. Toch prijs ik me gelukkig dat ik halverwege de jaren negentig vijf jaar in De Balie als redacteur heb rondgelopen. Je kunt het je nauwelijks voorstellen, maar in die tijd was het allemaal nieuw: internet, mvo, duurzaamheid, multicultuur, vluchtelingen, virtual reality, biotechnologie. Wat een spannende tijd om in hèt debatcentrum van Nederland te werken. Het toverwoord in de redactie was: urgentie!

Op naar het bedrijfsleven

Bij de Balie leerde ik dat bedrijven een deel van de oplossing vormen voor veel maatschappelijke vraagstukken. En ik had nog nooit een bedrijf van binnen gezien – laat staan een manager van dichtbij. Ik besloot tot een uitstapje naar de strategische consultancy. Dat uitstapje duurt nu al bijna tien jaar waar je uit mag opmaken dat ik het prima naar mijn zin heb.

Upstream Amsterdam

Een van de beste beslissingen van de afgelopen jaren is om lid te worden van Upstream. Opgericht in voorbereiding op de Amsterdamse Gay Games en inmiddels een van de meest succesvolle gay wedstrijdzwemclubs van Europa. En ik ontmoette daar de liefde van mijn leven, ook fijn!

You don’t get yoga, yoga get’s you!

Het was een van mijn eerste yogalessen dat mijn leraar Andreas Trussat zei: remember, you don’t get yoga, yoga get’s you! Op dat moment vond ik het een geinige woordspeling, maar al gauw merkte ik dat yoga me helemaal te pakken had. Dus vind je me regelmatig op de yogamat in de Splash of speciale ‘yoga retreats’ van Andreas.

Hoor een tenor!

Zo ongeveer werd ik ‘ontdekt’ tijdens het zingen van een liefdesduet met de receptioniste van Boer & Croon. Komt dat even goed uit: blijkt dat de beste koren van Nederland staan te springen om hoge mannenstemmen. En zo zong ik vier jaar mee als tenor met het NCK. Hoogtepunt was denk ik Mahler II met dirigent Yakov Kreizberg (NedPho) in Het Concertgebouw.

My decade of Pride

Een van de vele bijzonder kanten van Amsterdam is de hoge gay-factor. Absoluut de hoofdreden voor mij om hier te willen wonen. Een stad waar je helemaal jezelf kunt zijn. Dit jaar voer ik voor de tiende keer mee. Een fotoverslag van mijn decade of pride vind je op Facebook. Ik sta trouwens niet op deze foto 🙂

ASVA en LSVb: Aktie!

Ik geef het toe: ik was zo’n scholier die in de leerlingenraad zat en in zijn studententijd voorop liep met demonstreren. Daar was in de tijd van Ritzen ook voldoende reden toe. Ik ben er trots op aan de wieg te hebben gestaan van de Studentenunie waarmee de ASVA haar radicalisering verliet en weer een echt dienstverlener voor studenten werd.

Niet Nix

Onder de vleugels van partijvoorzitter Felix Rottenberg startten Lennart Booij en Erik van Bruggen in 1996 Niet Nix: een politieke vernieuwingsbeweging binnen de PvdA. En zoals wel meer uit de kringen van ASVA en LSVb rolde ik met hen mee die kant op. Met ‘detectives’ in het land, een vlugschrift via de fax en manifestaties in Paradiso werd het debat de partij in gebracht.

Generatie 20/30 aan het woord

Aangestoken door het enthousiasme van Joop Hazenberg hielp ik in 2009 mee met de oprichting van Denktank Prospect. Het wil een platform bieden aan nieuwe generaties om mee te denken buiten traditionele kader van politieke partijen en het polderlandschap.

John en IdoHappy together

Tijdens de zwemtrainingen van Upstream liep ik John tegen het lijf. Inmiddels zijn we ruim zes jaar samen.About me

Back in 2013 I started setting up the Access to Seeds Index. This industry benchmark aims to track and boost the contribution of seed companies to smallholder farmer productivity, one of the key targets on the UN Sustainable Development Goals Agenda.

I began this personal blog before that time to report on my activities as an Amsterdam councilor. So you will find some older blogs from that period and more recent updates on my current work.

Categoriën