Klik hier voor het Parool-artikel ‘Geen AH Haarlemmerplein’

Het woord ‘plein’ betekent in het Frans ‘vol’. Misschien is het daarom dat we pleinen in Amsterdam Centrum bij voorkeur zó volproppen dat er geen ruimte meer over blijft. Denk aan het Muntplein, het Weesperplein, het Mr. Visserplein of het Koningsplein. Het zijn hooguit drukke kruispunten. Met het nieuwe Haarlemmerplein dreigt nu hetzelfde te gebeuren. Daarom pleit de PvdA ervoor om met meer aandacht en liefde met onze pleinen om te gaan. Na de zomer komen we met voorstellen.

Het Haarlemmerplein nadert zijn afronding. Hier lag een historische kans om een mooi verblijfsplein aan de stad toe te voegen. Een historische locatie met het geboortehuis van Willem Drees. Met een prachtige Haarlemmerpoort als landmark. Een schakelpunt tussen Jordaan, Haarlemmerbuurt, Westerpark en Spaarndammerbuurt. Dat kan niet mis gaan. Wel dus.

Want wat gebeurt er? We leggen een fietssnelweg van Haarlemmerdijk naar Haarlemmerweg dwars over het plein. En er komt een supermarkt op het plein. Waardoor je nu al weet dat het halve plein voortdurend voor zal staan met fietsen, zoals bij iedere supermarkt in de binnenstad. Op het laatste nippertje wordt het onmogelijk gemaakt voor het autoverkeer om vanaf de Haarlemmerweg rechtsaf te slaan richting de Marnixstraat.

Het hapsnap werk met het fiets- en autoverkeer laat zien dat hier vantevoren niet goed over is nagedacht. Wie dat wel had gedaan, had het doorgaande fietsverkeer van de Haarlemmerstraat en -dijk verlegd naar de Haarlemmerhouttuinen. Het enige wat daarvoor nodig is, is een fietsbrug over de Korte Prinsengracht. Daarmee was een druk fietspad over het Haarlemmerplein niet nodig, de knip van het autoverkeer naar de Korte Marnixstraat niet nodig en hadden we bovendien tegelijk een gevaarlijk fietsknooppunt bij het begin van de Haarlemmerstraat en het Singel opgelost.

Maar dan die supermarkt. ‘Distributieplanologische studies’ wijzen uit dat er behoefte is aan een supermarkt. Ik waag het te betwijfelen. Telt u even mee? Een Albert Hein op de Nieuwendijk, een buurtsuper op de Haarlemmerstraat, een Albert Hein op de Haarlemmerdijk, een AH en Jumbo op de Westerstraat, een AH en Dirk op de Nassaustraten in Westerpark en een Albert Hein op de Spaarndammerstraat. Dat zijn zo al acht supermarkten in de nabijheid. Het feit dat het een Albert Hein wordt en dat andere winkelformules geen brood zagen in een lokatie op het Haarlemmerplein zegt ook genoeg. Je hoeft de studies niet te hebben gelezen, om te weten dat ze naar de conclusie toe zijn geschreven.

Het Haarlemmerplein illustreert maar weer hoe we in Amsterdam Centrum met pleinen omgaan: met te weinig aandacht en bepaald niet liefdevol. Zekere in een stad waar de drukte toeneemt, zijn pleinen potentiële rustpunten en ontmoetingsplekken. Die prop je niet vol met fietspaden en supermarkten.

De PvdA heeft daarom in de algemene beschouwingen aangekondigd dat ze na de zomer met een visie op pleinen gaat komen. Om een scenario als het Haarlemmerplein – waar ook voormalige PvdA bestuurders niet vrijuit gaan – in de toekomst te voorkomen. Wie ideeën voor deze visie wil aandragen, is bij deze van harte uitgenodigd!


8 reacties

 1. ik ben het eens met niet vol proppen met fietspaden maar een leuke supermarkt is altijd welkom
  in heel amsterdam neemt het fietsen probleem toe en het wordt alleen maar erger, en erger
  de jordaan stikt van de fietsen en dat zel op het haarlemmerplein ook gebeuren helaas.
  ik zie ook veel liever een heel mooi plain waar jong en oud kunnen genieten,waar kinderen fijn kunnen spelen maar dat is al verknald met dure koop woningen wie nu net klaar zijn’.
  het draait allemaal om geld geld onze kinderen wie geboren en getogen zijn in amsterdam niet eens een woning omdat alles koop koop wordt.
  en allemaal mensen van buiten amsterdam kopen de woningen dus laat maar een supermarkt komen we houden niks tegen amsterdam centrum wil alleen maar geld zien
  daar draait alles om neem nou die boeren markt !
  elke woensdag een boeren markt wat moeten wij daar nou mee als bewoners?
  de nieuwe houttuinen en haarlemmer houttuinen marnixstraat westerpark enzv hebben toch niks aan die boeren markt.
  dus laat dan maar een supermarkt komen dan hebben we wel wat aan met andere woorden, het plein werd al verpest met die dure boeren markt en amsterdam gaat steeds meer achter uit het is overal een puin hoop
  met vriendelijke groeten minie

 2. ik ben het eens met niet vol proppen met fietspaden maar een leuke supermarkt is altijd welkom
  in heel amsterdam neemt het fietsen probleem toe en het wordt alleen maar erger, en erger
  de jordaan stikt van de fietsen en dat zal op het haarlemmerplein ook gebeuren helaas.
  ik zie ook veel liever een heel mooi plein waar jong en oud kunnen genieten,waar kinderen fijn kunnen spelen maar dat is al verknald met dure koop woningen wie nu net klaar zijn’.
  het draait allemaal om geld geld onze kinderen wie geboren en getogen zijn in amsterdam niet eens een woning omdat alles koop koop wordt.
  en allemaal mensen van buiten amsterdam kopen de woningen dus laat maar een supermarkt komen we houden niks tegen amsterdam centrum wil alleen maar geld zien
  daar draait alles om neem nou die boeren markt !
  elke woensdag een boeren markt wat moeten wij daar nou mee als bewoners?
  de nieuwe houttuinen en haarlemmer houttuinen marnixstraat westerpark enzv hebben toch niks aan die boeren markt.
  dus laat dan maar een supermarkt komen dan hebben we wel wat aan met andere woorden, het plein werd al verpest met die dure boeren markt en amsterdam gaat steeds meer achter uit het is overal een puin hoop
  met vriendelijke groeten minie

 3. José says:

  Er loopt een ‘fietssnelweg’ óm ‘t plein. Ga eerst kijken voor je campagne voert. Haarlemmerplein was jarenlang braakliggend terrein dus ‘t is gelul achteraf om nu te klagen.
  En ik heb liever een plein vol fietsen dan auto’s, zeker in ‘t kader van kinderen.
  Maar wat er schort aan pleinen in A’dam zijn fonteinen!

 4. ido says:

  Beste José,

  Dank voor je reactie. Ik heb gekeken want ik woon om de hoek. Kennelijk heb ik het voor jou onduidelijk opgeschreven, vandaar nog een poging.

  Mijn stuk gaat over het nieuwe ontwerp, niet de huidige situatie.

  Een echt plein loopt van gevel tot gevel. Dus in het geval van het Haarlemmerplein van de gevelwand met Rode bioscoop (oost) tot aan de Haarlemmerpoort (west) en van de wand met het geboortehuis van Willem Drees (Zuid) tot aan de wand van het nieuwe gebouw.

  Als jij schrijft dat het huidige fietspad óm het haarlemmerplein loopt, dan begint volgens jou het plein dus pas naast het fietspad/de taxistandplaats en dan knip je dus zo een strook van zo’n tien meter van het plein af.

  Doodzonde, want daarmee gaat kostbare ruimte verloren waar, inderdaad, bijvoorbeeld een fontein zou kunnen komen.

 5. MireilleBR says:

  Mee eens dat Amsterdam meer open ruimtes en pleinen kan gebruiken, maar ook goed voorzieningen om je fiets netjes te parkeren. Er zijn inderdaad al voldoende supermarkten in de buurt waar we goed terecht kunnen, dus een extra AH is niet nodig! Liever dan af en toe een marktje.

 6. Inge says:

  Een paar goede voorbeelden in de stad van hoe het ook kan, ter inspiratie. Er zijn er vast nog meer: Van der Helstplein en Barentzplein.

 7. marc says:

  Goed artikel. Plein als rustpunt.
  Probleem is wel met het plein dat het sowieso aan een drukke verkeersader ligt.

  Maar je streven is erg ok

 8. minie huijbrechts says:

  En nu is toch het plein zo mooi geworden wat we hoopte, jong en oud genieten elke dag met heel veel plezier op het Haarlemmerplein.

Respond

Categoriën