Aan de toekomstige partijleider van de PvdA,

Mag er iets meer aandacht komen voor de economie in jullie ambities?

We kunnen praten over zorg en voorzieningen, maar dat is alleen vol te houden als er centjes worden verdiend. De economie moet draaien en voldoende werkgelegenheid creëren. Zo kan iedereen zijn eigen broek ophouden, maar verdienen we ook het geld om te zorgen voor degenen die dat niet (meer) kunnen. Waarop draait die economie? Simpel: onze kennisvoorsprong en onze positie als toegangspoort van Europa. Dat betekent: investeren in kennis en onderwijs, gastvrij blijven ten opzichte van talent uit het buitenland en vooral niet met je rug naar Europa gaan staan.

Partij van de Arbeid = werk en economie
Jullie willen de Partij van de Arbeid leiden. Dus niet de Partij van de Staat of de Partij van de Markt, maar de partij die gelooft de kracht van mensen. Dat betekent zorgen voor voldoende werkgelegenheid zodat iedereen zijn eigen broek kan ophouden, die zorgt voor goed onderwijs om in de huidige arbeidsmarkt mee te kunnen. En die snapt dat een goed draaiende economie nodig is om die werkgelegenheid te creëren.

Door te veel te focussen op de staat en op het zorgen voor uitvallers – met alle goede bedoelingen – heeft de Partij van de Arbeid het thema economie en ‘hardwerkende Nederlanders’ laten wegkapen door de VVD. Maar het zijn onze thema’s en we pakken ze terug.

Zeker, de Nederlandse economie zit in zwaar weer. En de internationale concurrentie neemt toe. Maar laten we niet vergeten dat we hier een enorme voorsprong hebben op landen als China, India en Brazilië. Wat alle mopperaars daar ook over zeggen: als je gewoon je ogen open doet zie je stuk voor stuk bedrijven en organisaties die aan de wereldtop meespelen. Niet alleen het grootbedrijf, maar vooral een ecosysteem van midden- en kleinbedrijf, de motor van onze economie en de grootste bron van werkgelegenheid.

Investeer in onze kennisvoorsprong
Cruciaal daarin is onze kennisvoorsprong. Natuurlijk, India en China hebben goedkopere arbeidskrachten. En dat is prima om grote hoeveelheden stuksgoederen te produceren. Maar innovaties, prototypes, nieuwe uitvindingen en producten komen hier vandaan. Nog steeds. Kijk naar Brainport rond Eindhoven. Kijk naar de creatieve industrie rond Amsterdam. Kijk naar de logistieke sector of de maritieme maakindustrie. Of de bioscience rondom Leiden. We hebben een kennisvoorsprong van jaren. Zo niet decennia. Die moeten we vast zien te houden. Dat die innovatie duurzaam moet zijn, hoef je in het huidige Nederlandse bedrijfsleven echt niet meer uit te leggen.

Het is een groot misverstand dat de kenniseconomie alleen vraagt om bollebozen die achter een laptop zitten. Het vraagt ook om maakindustrie met technisch geschoold personeel die van die uitvindingen concrete producten kunnen maken. Mensen die met hun handen willen werken hebben we net zo hard nodig.

Dat betekent investeren in innovatie. Dus niet het mes zetten in wetenschappelijk onderzoek maar het niveau hoger proberen te krikken. Dat betekent investeren in scholen voor een hoogopgeleide arbeidsbevolking. Hoogopgeleid betekent by the way niet alleen universiteit. Maar ook ambachtsscholen waar mensen een technisch vak kunnen leren.

Gastvrij voor mensen met ideeën
Je kunt daar geld tegenaan smijten wat je wil, maar innovatie vraagt uiteindelijk om mensen met ideeën. Onderwijs moet dus de vindingrijkheid van kinderen stimuleren. Maar vooral ook: Nederland moet een aantrekkelijk vestigingsland zijn voor toptalent uit het buitenland. En buitenlandse bedrijven met een onopgeloste vraag moeten denken: we gaan naar Nederland want daar vind ik zeker de bedrijven en de mensen met de ideeën die ons kunnen helpen. Met het liften van de Koersk, de aanleg van het Palmeiland of de hulp in Louisiana na Katrina is dat maar weer bewezen.

Als je een land wil zijn waar toptalent zich thuisvoelt, dan helpt het natuurlijk niet dat het huidige kabinet en vooral de gedoogpartner een sfeer neerzetten dat buitenlanders hier niet welkom zijn. Of zich niet meer welkom voelen. Dat je een rem zet op kansarme immigranten is te begrijpen. In onze veeleisende samenleving redden ze het niet. Dat helpt ons niet, maar hen ook zeker niet. Laten we daar eerlijk over zijn. Maar laten we wel gastvrij zijn en blijven voor diegenen die hier iets te brengen en hebben en die hier hun ideeën tot bloei kunnen laten komen. Minister Verhagen kan investeren in topsectoren, maar als je talent wegjaagt, is dat weggegooid geld.

Zonder Europa zijn we nergens
Naast onze kennisvoorsprong hebben we het voordeel dat we de toegangspoort van Europa zijn. Dat zijn we al sinds 1600 en dat zijn we nog steeds. Kijk naar Rotterdam, kijk naar Schiphol. Maar kijk ook naar heel veel bedrijven van buiten Europa die Nederland kiezen als vestigingsplaats. En dat een belastingvoordeeltje daarbij helpt, prima. Zolang ze maar met meer komen dan een brievenbus.

Maar er is meer: als André Kuipers vanuit zijn ruimtestation naar Europa kijkt, dan ziet hij in één oogopslag waar Europa het meest bruist. Een band in de vorm van een banaan van London tot Milaan. Ookwel de Big Banana of European Metropolis. Nederland ligt in het hart daarvan. Je kunt je ogen ervoor sluiten, maar het is een feit.

We zijn de toegangspoort van Europa en het hart van de Europese bedrijvigheid. Het domste wat je kunt doen is dus met je rug naar Europa gaan staan. De gulden weer terugwillen. Of andere Europeanen voor rotte vis uitmaken. Als er problemen zijn, dan lossen we die op. Maar laten we wel gastvrij blijven. Anders verprutsen we onze eigen economie en daarmee de toekomst van onze kinderen. Zo simpel is het.

Hou je oog op de economie, investeer in kennis en onderwijs, blijf gastvrij voor internationaal talent en omarm Europa. Alleen zo behouden we onze economische voorsprong maar ook de financiële basis voor de voorzieningen waar de PvdA zich graag sterk voor maakt.


Respond

Categoriën