Toegegeven, mijn leven is een stuk eenvoudiger geworden sinds supermarkten tot 22 uur ‘s avonds en op zondagen hun deuren open mogen houden. En voor iemand die een drukke werkweek maakt, is het een verademing om niet alleen op de donderdagavond of zaterdag aangewezen te zijn, maar ook op zondag inkopen te kunnen doen.

Nu stelt de gemeenteraad voor om winkels in Amsterdam 24 uur per dag open te laten zijn. MKB Amsterdam is ‘gematigd positief’. De ondertiteling van deze lobbytaal: ‘van ons hoeft het niet, maar het is niet in ons belang om de indieners aan te vallen’.

Metropool
Volgens VVD woordvoerder Maurice Piek horen ‘vrije sluitingstijden bij een internationaal aantrekkelijke metropool. De concurrentie tussen Europese steden is groot en Amsterdam moet zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor bedrijven, expats, toeristen en natuurlijk voor de inwoners zelf.’

Dat is dus de nieuwe concurrentiestrategie van de liberalen: om succesvol te zijn moeten we vooral zoveel mogelijk lijken op andere steden. Lekker allemaal hetzelfde. De Britse econoom David Ricardo die rond 1800 als eerste betoogde dat het in concurrentie juist om ‘onderscheidendheid’ gaat, draait zich om in zijn graf.

MKB Amsterdam staat niet te juichen omdat ondernemers snappen dat aanbod niet automatisch vraag schept. Laat staan de juiste vraag. Ondernemers op de Negen Straatjes merken dat aan den lijve. Heel Nederland komt er funshoppen, ook op zondag. Maar er zijn genoeg ondernemers die de hele week een nul-omzet draaien. Op ‘kijken, niet kopen’ kun je geen business draaien.

Recent bleek uit cijfers van AmsterdamCity dat 70% van de bestedingen in de Amsterdamse binnenstad voor rekening van de Amsterdammers zelf komen. Wat er ook gebeurt, voor een gezonde omzet moeten we in ieder geval de bestedingen van de Amsterdammers vasthouden. Dat is zeker in crisistijd de prioriteit. Bestaande klanten zullen bij 24/7 openingstijden hun uitgaven eerder spreiden dan verhogen. Conclusie: hogere kosten voor personeel, maar geen hogere winstgevendheid.

Ondernemers hebben die conclusie allang getrokken. De huidige winkelsluitingswet biedt winkels al de mogelijkheid om tot 22 uur open te blijven. Toch wordt daar, zelfs in de Amsterdamse binnenstad, nauwelijks gebruik van gemaakt. Behalve door het grootbedrijf. Het MKB – de motor van onze economie – heeft het nakijken.

Publiekstrekker
Voor het aantrekken van nieuwe publieksgroepen is iets anders nodig dan ruimere openingstijden. De aanwezigheid van een Bijenkorf trekt de aantrekkelijkheid van een gebied en de ondernemers daaromheen omhoog. Het aantrekken van dat soort publiekstrekkers – en dan niet naast de Bijenkorf maar in een ander gebied – zet meer zoden aan de dijk dan night shopping. Willen we op de lange termijn Amsterdam als winkelstad versterken, dan moeten we daaraan werken.

Dat maakt het voorstel dat werd gesteund door VVD, D66, Red Amsterdam en de Partij voor de Dieren – waarschijnlijk vanwege de nachtelijke knaagdieren – tot een voorstel voor de bühne. Kijk eens wat wij liberaal zijn!?!

Je kijkt verlekkerd naar de kiezer, maar je verliest de ondernemer uit het oog.

Het voorstel geeft een geheel nieuwe betekenis aan ‘shop till you drop’: niet de klant maar de ondernemer valt erbij neer. Simpelweg omdat het omzettechnisch niet uit kan.


Eén reactie

  1. Remco van den Berg says:

    Hoewel ik niet echt gecharmeerd bent van een maatschappij waarbij alles om consumeren draait, vind ik het niet de taak van de overheid om te bepalen voor mensen wanneer ze hun zaak mogen openen en moeten sluiten en wanneer je als consument mag winkeken.

    Ik snap dat het voor veel ondernemers niet echt aantrekkelijk is om 24/7 open te zijn. Mijn angst is dat dit alleen door de grote winkelketens bekostigd kan worden wat leidt tot nog meer verschraling van het winkelaanbod. Tegenwoordig lijkt iedere stad al op elkaar met dezelfde winkels.

    Al met al, veel argumenten die tegen de mogelijkheid van 24/7 geopend zijn pleiten. Dat neemt niet weg dat ook ik blij ben met de verruimde openingstijden van de winkels, ik erg leuke herinneringen heb aan het ‘s nachts boodschappen doen op vakantie (Tel Aviv) en dat ik bovenal van mening ben dat de overheid niet onnodig moet gaan reguleren en de burger moet vertelllen wat, waar en hoe te handelen.

Respond

Categoriën