We kunnen weer over tot de orde van de dag. De Tocht der Tochten is op de lange baan geschoven. Dit jaar zal het er niet van komen. Hoewel, in 1986 liet Ir. Jan Sipkema ook begin februari nog weten dat er dat seizoen geen Elfstedentocht zou worden gehouden. Op 26 februari kwam het er toch van. De koorts zal nog wel even aanhouden.

Even lijkt er geen ander nieuws meer te zijn. De afgelopen week was Nederland helemaal in de ban van de Elfstedentocht. Als een evenement even al het andere nieuws kan wegdrukken, vraag je je met recht af of dat andere nieuws dan wel zo belangrijk is. En waar we ons dan de rest van het jaar zo druk om maken.

Jammer is het wel, al was het maar om te zien wat de enorme media-aandacht met de tocht zou doen. Want dat het anders wordt, is duidelijk.

Nota bene Jort Kelder – zelf niet vies van een reclamespotje – die een oproep doet om de Elfstedentocht Unox-vrij te houden. Unilever zal zich achter de oren krabben of de guerillamarketing rond de wintersporten niet zijn langste tijd gehad heeft.

Toch lukte het nog een aantal partijen om een graantje mee te pikken van de mediahype. Ingenieursbureau Grondmij slaagde erin om airplay te krijgen rond zijn ijsdiktemeterradar. Ook de Koninklijke Landmacht zag zijn kans schoon om een wit voetje te halen door soldaten naar Zuid-Friesland te sturen om het ijs sneeuwvrij te maken. Never waste a good bandwagon. Dat had W.A. van Buren in 1986 al begrepen.

De media-aandacht veroorzaakte zelfs een trendbreuk bij de Vereniging De Friesche Elf Steden. De club die zich bij voorkeur in stilzwijgen hult, zag zich in deze tijd van online media genoodzaakt om het roer om te gooien. De eerste persconferentie werd aangegrepen om de nieuwe lijn van openheid te presenteren. De vereniging is zelfs aan het twitteren geslagen.

En hoe om te gaan met de geheime stempelposten onderweg als via mobiele telefoons de schaatsers daar in een mum van tijd allemaal van op de hoogte zijn?

Had de huidige voorzitter Wiebe Wieling een nieuwe kreet in gedachte als opvolger van het it sil heve van Sipkema of het it giet oan van Henk Kroes?

We zullen het niet weten, want voorlopig is het over.

Zodra het land weer over zijn toeren raakt van een twitter van onze hoogblonde gedoger zal ik vast weer even terugverlangen naar deze weken dat de Tocht der Tochten even al het andere non-nieuws wegdrukte.


Respond

Categori├źn