Volgens de lezeressen van de Viva is de slimste vrouw van Nederland een Vlaamse.

God behoede ons.

Ze is hoogleraar psychologie aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Op 30 januari was ze te gast bij Pauw & Witteman. Ze had zichzelf toegang weten te verschaffen tot het World Economic Forum met de volgende pitch:

Our generation is confronted with lost of uncertainties. And is forced to deal with mistakes and excesses of previous generations. We need to make sure that the young people do not have to pay for these mistakes in the near and distant future. Therefore I would like to represent my generation at the Davos meeting by offering my scientific knowledge on how people can cope with crises and what effects stress has on mental health and decision-making.

Als het al waar is dat jonge generaties bezwijken onder de druk van de erfenis die andere generaties achterlaten, zou je verwachten dat deze professor de oorzaken van stress en burnout wil aanpakken. Gezondere arbeidsomstandigheden bijvoorbeeld, meer aandacht voor de balans tussen werk en privé of meer zeggenschap over je eigen werk- en leefomgeving.

Wellicht heeft ze inhoudelijke oplossingen voor de mistakes and excesses van voorgaande generaties. En wil ze haar wetenschappelijke kennis inzetten om mensen te overtuigen van het belang van duurzaamheid of van een gezonde financiële huishouding van staten. Of misschien wil ze ervoor ijveren dat de markt wordt getemd omdat het van mensen productiemiddelen maakt. Ik roep maar wat.

Maar nee.

Ze heeft een psychologisch testje bedacht dat mensen met depressies kan leren om niet meer te letten op de donkere kanten van het leven, maar te focussen op positieve zaken. Think happy thoughts! zou Edina uit Absolutely Fabulous zeggen. Oftewel: wat je niet ziet, dat is er niet.

Pak niet de oorzaken aan, maar verzacht de gevolgen. Het doet me iets te veel denken aan het doorspelen van het orkest op de zinkende Titanic. Laten we hopen dat er in Davos serieuzere oplossingen zijn besproken. En dat deze slimste Vlaamse van Nederland slechts was uitgenodigd als komische pauze-act.

De wekelijkse zelftestjes zijn de Vivalezeressen kennelijk naar het hoofd gestegen.

Dezelfde week nog liet het kabinet weten te gaan bezuinigen op wetenschappelijk onderzoek. Het zou niet als eerste bij mij opkomen, willen we de concurrentiepositie van onze kenniseconomie op peil houden. Maar mocht het er toch van komen, dan weet ik nog wel een bezuinigingspostje te vinden op het Erasmus.


Respond

Categoriën