Guy Verhofstadt opende mijn ogen voor ‘het oude multiculturele Europa’ van voor de Eerste Wereldoorlog. Zo had ik nog nooit naar de geschiedenis van het continent gekeken. Franz Kafka zou in deze tijd niet meer mogelijk zijn, aldus Verhofstadt: een jood die in het Duits schreef en in Praag woonde. Een vloek van het nationalisme dat sinds de Eerste Wereldoorlog Europa in zijn greep houdt. Een idee waar we vanaf moeten.

Hij illustreert dit met een prachtig citaat uit de autobiografie van de Bulgaarde schrijver en Nobelprijswinnaar Elias Canetti, in het onderstaande fragment.

Voor wie een mooie beschrijving van de zomergastenavond van Verhofstadt wil nalezen, verwijs ik graag naar de column van Pieter Hilhorst in de Volkskrant: Een stem die ontbreekt in Nederland.

Website VPRO: Elias Canetti (1905 – 1994) was schrijver van onder andere het Martyrium en Massa en macht, en winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur. Canetti heeft als lid van een Sefardisch koopmansgezin in Engeland, Duitlsand Oostenrijk en Zwitserland gewoond. Volgens Guy Verhofstadt is Canetti dan ook bij uitstek het product van wat hij ‘het oude multiculturele Europa’ noemt; het Europa van de vorige eeuw waarin intellectuelen naar elkaar toe trokken in de grote wereldsteden van het continent.


Respond

Categoriën