Alarmerende berichten van Unesco in Parijs: werelderfgoed Amsterdam verkeert in groot gevaar. De grachtengordel is opgenomen in het overzicht ‘Heritage at Risk’, een rapportage over ‘sites and heritage in danger’. De Cubaanse hoofdstad Havana, die door jarenlange verwaarlozing op instorten staat, heeft de lijst niet eens gehaald. Dan moet het in Amsterdam wel heel ernstig zijn.

Weet Unesco iets wat wij niet weten? Dreigt hier een aardbeving zoals in het Nieuwzeelandse Christchurch? Heeft de Taliban plannen om na de Afghaanse boeddhabeelden van Bamiyan ook de grachtengordel op te blazen? Wordt er een 400 meter hoge toren gebouwd zoals de Gazpromtoren in Sint Petersburg? Zomaar drie voorbeelden die ook op de lijst staan.

Gelukkig staat Amsterdam niet op instorten. De grachtengordel is volgens de Unesco in gevaar omdat er in deze stad wel eens steigerdoekreclame te vinden is. Je zou zeggen: hebben die lui niet wat beters te doen?

Hoe dan ook, de voorzitter van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) was ‘ook zo geschrokken’ van dit ernstige nieuws dat hij de plicht voelde om het aan Deelraad Centrum te melden. Moet er niet wat aan die steigerdoekreclame worden gedaan ‘opdat wij volgend jaar niet meer te schande staan in de publicaties van de Unesco’?

De vraag is natuurlijk wie hier Amsterdam te schande zet. Daarover kunnen we kort zijn: dat zijn de zelfbenoemde ‘redders van de Amsterdamse binnenstad’ die zich verenigen in diezelfde VVAB, het Wijkscentrum d’Oude Stad en haar  ‘Werkgroep Buitenreclame’.

Het is de Werkgroep Buitenreclame geweest die dit punt heeft ingefluisterd bij de Unesco, dat vervolgens zijn geloofwaardigheid volstrekt op het spel zet door zo’n futiliteit tussen het instortend erfgoed te plaatsen. Wat de werkgroep doet is poepen op het eigen nest en daar moet je bepaald rare vogels voor zijn.

Persoonlijk heb ik er mijn buik van vol dat te pas en te onpas het mogelijk verlies van de vorig jaar verkregen Unesco-status erbij gesleept wordt als argument om plannen te dwarsbomen. Dat het zelfs wordt gebruikt om de stad internationaal te kakken te zetten, gaat me echt te ver.

De binnenstad van Amsterdam ligt er fantastisch bij. Dat is met name te danken aan de – veelal particuliere – eigenaren die met veel inzet en liefde hun panden onderhouden. Daar hebben we Unesco helemaal niet voor nodig. De enige reden waarom een Unesco-werelderfgoed keurmerk voor Amsterdam mogelijk interessant is, is voor de internationale uitstraling die het heeft. Dat wordt zo in één klap ongedaan gemaakt. U wordt bedankt.

Overigens heeft niet alleen Unesco, maar ook de PvdA zich eerder voor dit karretje laten spannen. Er is inmiddels allang beleid dat steigerdoekreclame tegen moet gaan. Maar het gaat de werkgroep niet ver genoeg. Ook daar heeft de PvdA zich het afgelopen jaar voor ingezet. Persoonlijk vind ik steigerdoekreclame zo’n onzinonderwerp dat ik destijds niet eens de behoefte voelde om de partij op een ander standpunt te brengen. Maar deze actie van de Werkgroep Buitenreclame heeft mij op andere gedachten gebracht. Zoals gezegd, u wordt bedankt.

Klik hieronder voor scans uit het Unesco-rapport


Eén reactie

  1. e.meijers says:

    Ido, je hebt helemaal gelijk, stijgerdoekreclame is geen reclame voor de stad, maar het is maar tijdelijk en helpt de financiering van het onderhoud en/of herstel. En als niet meer ondehouden wordt, dan zijn we verder van huis…

Respond

Categoriën