Vijf voorstellen voor een aantrekkelijker horeca-aanbod in Amsterdam

door Wanneke Sabatino en Ido Verhagen

Notitie als pdf

De PvdA in het centrum vindt horeca een belangrijk onderdeel van een levendige stad. En dat willen wij zo houden. Er moet ruimte zijn om te vernieuwen en uit te breiden. Belangrijke voorwaarden zijn communiceren en handhaven. Communiceren met en tussen ondernemers en bewoners. In gesprek gaan over de mogelijkheden die er zijn. Maar ook het opstellen van regels die voor iedereen begrijpelijk zijn en deze ook handhaven indien dit nodig is.

De horeca is belangrijk voor de aantrekkingskracht van Amsterdam als woongebeid, vestigingslocatie en reisbestemming. En niet te vergeten: het is in de binnenstad ook een van de grootste bronnen van werkgelegenheid. Tussen ‘alles moet kunnen’ en ‘genoeg is genoeg’ zit nog een wereld van mogelijkheden. Met vrije sluitingstijden alleen komen we er niet. Het is maar de vraag of dat het verrijkende aanbod gaat opleveren. Bovendien helpt het niet bij het creëren van het noodzakelijke draagvlak onder bewoners. Wij doen hieronder vijf voorstellen die het horeca-aanbod van Amsterdam en daarmee de aantrekkelijkheid van de stad kunnen versterken.

1. Tijd voor een kwaliteitsslag

Amsterdam is de stad waar je wel naar toe komt voor je vrijgezellenpartij maar die niet op het lijstje staat voor je huwelijksreis. Toch jammer omdat deze stad qua romantiek zoveel te bieden heeft. Hotelondernemers gaven het recent ook aan: Amsterdam heeft geen behoefte aan meer kwantiteit, maar meer kwaliteit. De slag naar een aanbod met hogere kwaliteit maken we op dit moment al in het 1012-gebied. Minder monocultuur en meer gevarieerd aanbod. Ondernemers die met vernieuwende plannen komen die het Amsterdamse aanbod kunnen versterken kunnen op onze steun rekenen. Bovendien stellen wij voor een systeem in te stellen waarbij bezoekers aan de hand van een keurmerk of een weten of ze met een bonafide ondernemer te maken hebben en zelf de keuze kunnen maken waar zij hun horecabezoek plaats laten vinden.

2. Amsterdam is meer dan het centrum alleen

Het centrum van Amsterdam houdt niet op bij de Singelgracht. PvdA Centrum stelt voor om in samenwerking met de centrale stad en de stadsdelen een horeca-overleg te starten waarin gekeken wordt naar een spreiding van het horeca-aanbod over de hele stad, uitgaande van de ‘couleur locale’ van de buurt en het stadsdeel. Dit biedt ook mogelijkheden om het beruchte ‘gat in de nacht’ te dichten. Amsterdam let het in de vergelijking met Barcelona of Berlijn af tegen het feit dat je daar het klokje rond kunt stappen. Wat er vaak niet bij wordt verteld is dat je daar vaak de taxi of zelfs de trein neemt naar je volgende partybestemming. Met boottaxi’s op het Y en een nachtelijke metro worden uitgaansgebieden beter verbonden en bereikbaar. Met twee Horeca Hubs – Rembrandtplein en Leidseplein – levert de binnenstad al een stevige bijdrage. Het Westerpark en de Arena Boulevard laten zien dat ook in andere stadsdelen hoofdstedelijke centra kunnen worden ontstaan.

3. Meer vrijplaatsen in de stad

Een creatieve stad heeft behoefte aan vrijplaatsen en rafelranden waar meer mogelijk is dan op andere locaties in de stad. Waar decennia geleden in het centrum oude bioscopen of melkfabrieken ruimte boden voor een extravagante club of nieuwe poptempel, zien we nu dat dit soort locaties steeds verder naar de randen van de stad worden gedreven. Bood in de jaren 90 nog Vrieshuis America zo’n plek, nu moet je al naar het NDSM terrein of het oude Volkskrantgebouw. Dit soort plekken moeten we meer koesteren. Leegstaande kantoren, ook het in het centrum, bieden hiervoor nieuwe, eventueel tijdelijke, opties.

4. Culinaire pleinen en straten

Wat is er mooier dan een diner op straat tijdens een zwoele avond in Amsterdam? Afgelopen zomer ontstond in de Herenstraat, tijdens een opknapbeurt, een prachtige culinaire straat. Bewoners zien dat wel zitten, als met ondernemers duidelijke afspraken worden gemaakt. Ook rond het Oudekerksplein of bij de Schippersgracht en het Kadijksplein liggen mogelijkheden voor een clustering van restaurants met terrassen. Als dat aanpassingen vraagt in de inrichting van de openbare ruimte heeft dat onze steun. Wat ons betreft gaat het hier expliciet om restaurantterrassen. Zonder versterkte muziek met openingtijden tot laat in de avond, maar niet in de nacht. En uiteraard in de vorm van een proef waaraan ook een evaluatie vast zit.

5. Meer nachtvergunningen

Dat enkele café met een nachtvergunning moet je met een lampje zoeken. Van ons mag het een onsje meer zijn. Er zijn prima locaties te bedenken door de hele stad die zich lenen voor nachtzaken, ook in de binnenstad. Brede straten en kruisingen lenen zich daar beter voor dan smalle straatjes in woonbuurten. Strikte voorwaarde is een interne rokersruimte en iemand aan de deur om overlast op straat tegen te gaan. Ook in de 1012-plannen wordt ruimte ingebouwd voor tenminste drie nieuwe discotheeklocaties. Dat kan onder de genoemde voorwaarden op onze steun rekenen.

Er kan dus nog veel meer in Amsterdam centrum. Vooral als we dat centrum ruimer zien dan het gebied binnen de Singelgracht. Als we rekening met elkaar houden moet dit ook gewoon lukken. Maar als een ondernemer zich niet aan de gemaakte afspraken houdt dan moeten de bewoners ook op het stadsdeel kunnen vertrouwen. Dit betekent dat wij handhaven waar het nodig is de eventuele maatregelen daadwerkelijk toepassen. De mogelijkheden in het centrum zijn groot maar de regels moeten duidelijk zijn.


Eén reactie

  1. Maxim van Kasbergen says:

    Ik heb met plezier uw artikel gelezen. Wij kunnen zeker een positieve bijdrage leveren aan wat u voorstaat. Een buitenlandse investeerster met durf, creativiteit, vermogen en een frisse kijk op cabaret en kunst wil graag investeren.We hebben een groep profesionele dansers onder contract maar zonder ” thuisbasis”. We waren al heel ver met het concept en de voorbereidingen waren klaar. Helaas weigerde de ambtenaren een vergunning tot 3.00./4.00 af te geven. De lokatie was twee deuren van de nieuwe IT verwijderd. Het volume voor de unieke vrouwvriendelijke acts is vergeleken bij disco’s laag. Aangezien de meeste nachtzaken in handen van Heineken zijn is het vreselijk moeilijk. Ik zou graag eens met iemand van de PvdA willen praten hoe verder?. Ik vermoed dat mijn opdrachtgeefster de stekker eruit trekt en naar een andere Europese hoofdstad overstapt.
    Dank voor uw aandacht.
    Maxim van Kasbergen.

Respond

Categoriën