Gefeliciteerd ING! Toen ik klant was, was mijn geld niet veilig bij je. En zelfs nu ik al anderhalf jaar geen klant meer ben, weten jullie me nog financieel te dwarsbomen. Waar bleef ‘Giroblauw past bij jou?’ Want het oranje van ING valt lang niet mee. Het is net als het oranje bij oversteken: oppassen geblazen.

Als er een award zou zijn uitgereikt voor de grootste fan van de Postbank, dan zou ik een goede kans hebben gemaakt. Een Superpromotor, zoals Marktonderzoekbureau Blauw Research het noemt.

Totdat giroblauw verkleurde naar ING oranje. Toen ging alles mis. Door allerlei technische fouten bij de transitie stond er op gegeven moment geen cent meer op mijn rekening en had ik bijna een BKR-registratie aan mijn broek. Het werd hersteld, maar een excuus kon er niet vanaf.

Dus overgestapt naar Triodos. Want met een bank die niet zuinig met je centen omgaat, wil je natuurlijk niets te maken hebben. Overstappen is even een klus, maar ik kan Triodos eenieder van harte aanbevelen. Dat was halverwege 2009.

Maar uit de klauwen van ING ontworstel je je niet zo makkelijk heb ik gemerkt. In februari 2010 ontving ik een brief: we hebben uw creditcard geblokkeerd, omdat u meer rood staat op uw bankrekening dan toegestaan. En weer werd gedreigd met BKR.

Toch maar even gebeld. Want ik had geen creditcard bij ING. Ik had nog wel een bankrekening – die wordt bij een overstap niet automatisch opgeheven – maar die schreef zwarte cijfers. Ik kon de brief als niet verzonden beschouwen.

Nu een jaar later blijk ik alsnog een BKR-registratie te hebben. Vanwege die niet-bestaande creditcard. En die niet-verzonden brief.

Maar weer even in de telefoon geklommen.  Ja, u bent inderdaad heel lang klant geweest. En goh dat is gek: u heeft inderdaad geen creditcard bij ons. Maar na de ‘niet-verzonden’ brief van 2010 hadden ze toch een incassobureau ingeschakeld om de niet-bestaande creditcard af te handelen. Kennelijk had dat bureau een melding gemaakt bij BKR. Daar kon ING nu niets meer aan doen, werd me verteld. Ik moest dat zelf maar even gaan oplossen met dat incassobureau.

Overigens heb ik nooit iets gehoord van dat incassobureau. Het bleek trouwens gewoon een andere afdeling van ING. Van het kastje naar de muur dus. En het was dus geen incassobureau, maar gewoon ING zelf die mij had aangemeld bij BKR.

Uiteindelijk blijkt ook hier dat procedures en software het bij ING hebben overnomen van gezonde bankiershersens. Ooit had ik wel een creditcard bij ING. Toen ik deze heb opgezegd, ergens in 2009, hebben ze me automatisch aangemeld bij BKR. Ook al stond er geen rekening meer open. Een afspraak van de Nederlandse banken, wist deze meneer van de ING-incasso mij te vertellen. Dat doen ze bij alle kaarten met een regeling voor gespreid betalen. Gespreid betalen? Ik weet niet beter dan dat ik gewoon iedere maand mijn rekening voldeed, maar goed.

“Maar omdat ING met die regeling coulant omgaat, kan ik de BKR-registratie voor u ongedaan maken”. Alsof hij me een gunst verleende. Waarom je klanten lastig vallen met een regel die je kennelijk zelf idioot vindt?

Overigens ben ik niet helemaal op mijn achterhoofd gevallen. Na de ‘niet verzonden’ brief van 2009 had ik natuurlijk al even bij BKR gecheckt of ING me per abuis had aangemeld. Toen was geen melding bekend. Dus ik waag de uitleg van deze incassoman te betwijfelen. Maar het resultaat telt: als hij de onjuiste registratie bij BKR maar ongedaan maakt.

Gefeliciteerd ING! Vakkundig een superpromotor omgetoverd tot een supercriticus voor het leven. Toen ik klant was, was mijn geld niet veilig bij je. En zelfs nu ik al anderhalf jaar geen klant meer ben, weten jullie me nog financieel te dwarsbomen. Ik had het kunnen weten: oranje is toch de kleur van “oppassen geblazen”.

Ik heb mijn mijn partner nog een gezamenlijke rekening bij ING. Ook die wordt nu opgezegd. Nu nog onze belastingcenten terug, waarmee we dit bureaucratische gedrocht overeind moesten houden. Waar bleeft giroblauw past bij jou? Maar het oranje van ING valt lang niet mee…


Eén reactie

  1. j says:

    Zelfde probleem hier! 2012 rekening opgezegd, eind 2012 een brief gekregen dat ik rood staa – heb geld overgemaakt. Nu -2014!!! Nog een brief! Lekker met rente van je rood dat niet bestaat

Respond

Categoriën